مالیات یا خراج هزینهای بوده که دولت به منظور ارائه خدمات عمومی، سرمایه گذاری و توسعه اجبار کرده است. دولت از طریق دریافت مالیات به درآمد رسیده و آن را صرف خدمات اقتصادی و خدمات عمومی میکند. پرداخت مالیات به دولت در کشورهای زیادی رایج بوده و کمک زیادی به بهبود اقتصاد کشور میکند. یکی از مالیاتهایی که صاحبان ملک موظف به پرداخت آن هستند، مالیات اجاره املاک است. در ادامه این مطلب قصد داریم درباره مالیات بر درآمد اجاره ملک و مستغلات صحبت کنیم.
منظور از مالیات بر درآمد اجاره املاک چیست؟
قانون اخذ مالیات افراد صاحب املاک چه حقیقی و چه حقوقی را مجبور به پرداخت مالیات کرده که مقدار این خراج برای ملکهای مختلف متفاوت بوده و بر اساس ماده ۵۴ قوانین مالیات اجاره تعیین میشود. صاحبان ملکی که قصد دارند از طریق اجاره دادن املاک خود به درآمد برسند، باید مبلغی را به عنوان مالیات بر درآمد اجاره ملک به دولت پرداخت کنند. مالیات بر درآمد مستغلات به دو دسته زیر تقسیمبندی میشود:
-
مالیات اجاره مستقیم یا دست اول
کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی که املاک خود را اجاره میدهند، باید مبلغی از اجاره را به عنوان مالیات در اختیار دولت قرار دهند.
-
مالیات غیر مستقیم با دست دوم
در صورتی که صاحبان املاک مالکیت ملک خود را طبق زمان تعیین شده در قرارداد به مستاجران واگذار کرده و مستاجران قصد داشته باشند در این زمان ملک را به فرد دیگری اجاره دهند، مشمول پرداخت مالیات دست دوم میشوند. در این مواقع اگرچه مستاجری که ملک را اجاره کرده است صاحب اصلی ملک نیست اما باید مبلغی را به عنوان مالیات در درآمد اجاره املاک به دولت پرداخت کند.
انواع مالیات بر درآمد اجاره املاک و مستغلات
مالیات بر درآمد اجاره املاک برای ملکهای متنوعی از جمله مسکونی، تجاری و سرقفلی تعریف شده است. برای آشنایی با مالیات اجاره ملک ادامه مطلب را مطالعه کنید:
-
مالیات بر درآمد املاک مسکونی خالی
این مالیات برای املاک مسکونی خالی در شهرهایی با بیش از صدهزار جمعیت تعیین شده است. راهنمای مالیات اجاره برای املاک مسکونی خالی به شرح زیر است:
- سال اول: معاف از پرداخت مالیات
- سال دوم: نصف مبلغ اجاره را به عنوان مالیات
- سال سوم: مقدار مالیات معادل با کل مبلغ اجاره
- سال چهارم، پنجم و سالهای بعد: مالیات یک و نیم برابر کل مبلغ اجاره
-
مالیات بر درآمد املاک تجاری
املاک تجاری نیز مشمول پرداخت خراج شده و مالیات در درآمد املاک تجاری یکی از انواع مالیات اجاره است. مبلغ این مالیات شامل ۷۵ درصد از اجاره مغازه در یک سال به علاوه ۱۸ درصد مبلغ ودیعه است. طبق قوانین مالیات اجاره اشخاص حقوقی نیز باید ۲۵ درصد از مبلغ اجاره را به صورت ماهانه در اختیار سازمان مالیاتی کشور قرار دهند در غیر این صورت جریمه خواهند شد.
-
مالیات بر درآمد املاک سرقفلی
مالیات املاک سرقفلی شامل افرادی خواهد شد که قصد دارند حق سرقفلی ملک خود را به شخص دیگری واگذار کنند. مقدار این مالیات برابر با ۲ درصد مبلغ کل ملک بوده و باید توسط صاحب ملک به دولت پرداخت شود.
-
مالیات نقل و انتقال املاک مسکونی
اگر فردی بخواهد ملک مسکونی خود را در اختیار موسسات و شرکتهای دولتی قرار دهد، مشمول پرداخت مالیات نقل و انتقال املاک مسکونی خواهد شد. طبق ماده ۵۴ قوانین مالیات مقدار این خراج ۵ درصد از کل مبلغ در نظر گرفته شده است به عنوان مثال فرض کنید شما میخواهید ملک خود را با یک میلیارد و پانصد میلیون تومان در اختیار موسسه و یا شرکت دولتی قرار دهید، در این صورت باید ۷۵ میلیون تومان به عنوان مالیات بپردازید.
-
مالیات بر درآمد فروش و ساخت املاک
با توجه به قوانین مالیات ساخت و فروش کلیه ساختمانها نیازمند پرداخت مالیات بر درآمد اجاره ملک و مستغلات است. پس از صدور پروانه ساخت و گواهی پایان کار شهرداری اطلاعات مربوط به ملک را به سازمان مالیاتی کشور ارائه میکند تا مبلغ دقیق مالیات تعیین شود. این مالیات برای ملکهای مختلف به صورت زیر است:
- ۱۵ درصد مالیات برای ملکهایی تا سقف ۵۰ میلیون تومان
- ۲۰ درصد مالیات برای ملکهایی تا سقف ۱۰۰ میلیون تومان به ازای مازاد ۵۰ میلیون تومان
- ۲۵ درصد مالیات برای ملکهایی با ارزش بیش از ۱۰۰ میلیون تومان به ازای مازاد ۱۰۰ میلیون تومان
مالیات یکی از راههای کسب درآمد دولت بوده که مشمول تمامی املاک شده و طبق قوانین مالیات اجاره ملک همه افراد موظف به پرداخت آن هستند. مقدار مالیات بر درآمد اجاره ملک و مستغلات برای ملکهای مختلف متفاوت بوده که مقدار آن با توجه به قوانین مالیات اجاره ملک تعیین میشود. در صورتی که مالکان املاک مسکونی، تجاری، اداری و … از پرداخت مالیات بر درآمد خودداری کنند، مشمول پرداخت جریمه خواهند شد.